Gå til indhold

Soveværelsets miljø og vores søvn

Soveværelsets miljø

Et behageligt miljø i soveværelset er afgørende for en sund og god nats søvn. At få det bedste ud af de 6-8 timer vi sover i, kræver en god seng, en god dyne, gode betræk og et godt klima for blot at nævne de første nødvendigheder.
At købe et nyt sengesæt er altså et stort køb. Beslutningen bør tages på baggrund af et lidt mere videnskabeligt forarbejde, end blot at vælge en på grund af pris eller udseende.

Stil krav

Det er også vigtigt at stille visse krav til det nye sengesæt. Der skal tænkes på hvor meget plads rundt om sengen kræves, og om der skal være plads til opbevaring under den for eksempel.
Støvmider kan forårsage astma og andre allergier. En topmadras kan gå en lang vej i at forlænge madrassens levetid, så vær sikker på at tænke dette med ind i tankerne.

Hovedpuder og sengepuder er også vigtige at få valgt korrekt. For eksempel smerter i nakken kan brede sig og være vanskelige at komme af med igen efter en hel nat med dårlig stilling.

Sovestillinger

Sidst men ikke mindst er det også vigtigt at overveje hvilke sovestillinger man benytter sig af. At sove på ryggen er for eksempel godt for rygsøjlen og nakken, men man kommer lettere til at snorke.
At sove på siden kan være anbefalet for gravide. Blod cirkulationen til hjertet forbedres, men der kan komme mere pres på maven og lungerne med en forkert madras.

At sove på maven modvirker snorkeriet, men udover det, ja så er der ikke mange fordele. Faktisk kan det skade rygsøjlens naturlige svaj og anbefales derfor ikke.
En korrekt seng med korrekt tilbehør kan mindske nogle af de negative bivirkninger ved de forskellige liggestillinger. Vær gerne ekstra opmærksom her.

Puder og dyners levetid

Der er flere måder hvorpå man kan forlænge sine puder og dyners levetid. Rengøring er en vigtig ingrediens i den sammenhæng.
Om man vælger at få dem professionelt vasket på et renseri, eller selv smider dem i vaskemaskinen afhænger af både tid, mod og hvilket materiale dynen eller puderne er lavet af.

Uanset hvad, så er det vigtigt at holde fast i hygiejnen. Nogle materialer, såsom dun, kan faktisk være med at til at blæse nyt liv i fjererne. Man kan ofte få fornemmelsen af en helt ny pude. Dette virker til gengæld ikke med syntetisk fyld.

Puder og madrasser

Om puderne og madrassen skal være blød eller hård er en personlig præference, selvom tommelfingerreglen lang tid har gået på at man kan mindske smerter i lænden med en fast madras for eksempel.
Sved er en af de ting man ikke kan undgå når man sover. Derfor er det vigtigt ikke kun at vaske betrækkene, men også selve puderne og dynen man sover i. Der ophober sig markante mængder af snavs med tiden som ikke bidrager med noget positivt i soveværelset.